Sofie Meerschaut

Sofie Meerschaut

Sr Consultant Funding bij MINT Europe

Sofie Meerschaut

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik heb een heel brede interesse, vooral in wetenschappen. Ik heb eerst een jaar burgerlijk ingenieur gedaan, maar dat was toch iets te weinig "tastbaar" voor mij. Bio-ingenieur was voor mij de ideale fit om later nog heel breed te kunnen gaan. Je ziet dat ook in mijn werk, de meeste van mijn collega's hebben een bio-ingenieur/biotech achtergrond.

Wat doe je voor werk?

Ik adviseer (vooral) bedrijven over welke subsidies ze kunnen krijgen, meestal voor R&D. Afhankelijk van de subsidie schrijf ik de aanvraag helemaal uit (en doe daar zelf ook het nodige opzoekingswerk en literatuurstudie voor) of "verbeter" ik de aanvraag wanneer mijn contact deze zelf schrijft. Ik begeleid het proces om te kijken welke kosten in aanmerking komen en welke niet. Ik heb al enorm veel bijgeleerd, ook over domeinen (ICT bv.) waar ik origineel niet veel van kende. Ik blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, zonder jaren op hetzelfde te werken of mijn handen zelf vuil te moeten maken in het labo. Heel weinig routine dus!

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Volg je interesses. Kijk verder dan je initiële opleiding, een doctoraat kan nodig zijn om te doen wat je wil doen (en dat weet je beter vroeger dan later). Ga zeker een tijdje naar het buitenland! Het is een ongelooflijke verrijking en je leert heel anders naar jezelf, je werk, je land.... kijken. Ik heb 4 jaar in het buitenland gestudeerd en ik zou het zo opnieuw doen.