Sil Timmermans

Sil Timmermans

Projectingenieur Energie, Milieu en Speciale Technieken bij Colruyt Group

Sil Timmermans

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik was sterk geïnteresseerd in wetenschappen en techniek in de middelbare school. Fysica, chemie, aardrijkskunde, wiskunde en biologie waren gewoonweg mijn ding. Ik wou hiervan meer weten en besloot een ingenieursopleiding te volgen. Een lange twijfel tussen burgerlijk ingenieur en bio-ingenieur bleef aanslepen tot aan de uiteindelijke inschrijvingsdag aan de KU Leuven. Ik heb achteraf nooit spijt gehad van de keuze die ik die dag gemaakt heb. Bio-ingenieur is immers een gevarieerde opleiding, die zowat alle facetten van de wetenschap en techniek aanraakt. Bijkomend is het een opleiding die zich focust op de levende materie, terwijl een burgerlijke ingenieur zich eerder focust op dode materie.

Wat doe je voor werk?

Mijn job situeert zich binnen T&I (Technics & Immo), een directie met ongeveer 1200 werknemers ondersteunend aan de enseignes van Colruyt Group (Colruyt Laagste Prijzen, Okay, Dreamland, Bioplanet, Dats24, Eoly, Spar, …). Hierbinnen werk ik als projectingenieur in een dienst met een 20-tal ingenieurs. Het hele gamma aan ingenieurs wordt vertegenwoordigd, nl. burgerlijk ir, bio-ir, industrieel ir & handels-ir. We werken projecten uit die milieu en energie gerelateerd zijn. Ons doel is nieuwe technologieën te onderzoeken, te ontwikkelen en te implementeren binnen Colruyt Group (dé nummer 1 retailer in België). De focus ligt op toegepast onderzoek, wat betekent dat we lopend fundamenteel onderzoek aan kennisinstellingen op de voet opvolgen en deze trachten te implementeren in een zinvolle toepassing in ons bedrijf. Ook nieuwe technologische ontwikkelingen elders trachten we te detecteren en een zinvolle toepassing te geven. Eens een technologie eerder standaard is geworden, krijgt het zijn plaats elders in het bedrijf. Voorbeelden van lopende projecten zijn: regenwater zuiveren tot drinkwater, algenproductie, aquacultuur tussen de windmolens op zee, waterstofgas gebruiken als energiebuffer, passieve koeling met vloeibaar ijs, bepaling van de organisation environmental footprint (OEF), …

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Bio-ingenieur geeft je een brede basis. Je weet van veel zaken wel iets af, maar vooral bezit je als bio-ingenieur de capaciteit om snel nieuwe dingen te leren, goed inzicht te hebben in nieuwe technologieën en je vlot verstaanbaar te maken. Die zal je nodig hebben als je in het bedrijfsleven terecht komt. Naast je theoretische kennis, die je opdoet tijdens je opleiding, zal je nog heel wat moeten leren op de werkvloer. Vrees niet, want als bio-ingenieur heb je die capaciteit hier flexibel en snel mee om te kunnen. Maar bovenal, doe wat je graag doet, waar je gebeten door bent, en word daar goed in.