Noah Janssen

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Wiskunde, scheikunde, biologie en voeling met de natuur zaten al lang in mijn bloed. Dan maar kiezen welke studie. Het zou biologie of bio-ingenieurswetenschappen worden. Bij navraag bij afgestudeerden bleek dat de biologen veel meer standaard antwoordden wat hun studies inhielden terwijl dat bij de bio-ingenieurs veel breder was. Daarnaast sprak het toegepaste en praktische me erg aan: wetenschap om de wetenschap was niet aan mij besteed. De lengtegroei van de derde teen van de linkerachterpoot van ijsberen uit het noordoosten van Canada was voor mij niet zo interessant als oplossingen zoeken voor het biodiversiteitsvraagstuk, het klimaatopwarminsgvraagstuk of andere natuur- of milieuproblemen. Het werd dus bio-ingenieur!

Wat doe je voor werk?

Ik leid de hele reservaatwerking van Natuurpunt, de diensten Natuurbeheer. We ondersteunen onze duizenden vrijwilligers bij kwesties over patrimonium, visievorming, vergunningen, projecten, beheerwerk, machines, wandelpaden, infoborden en bezoekerscentra, samenwerkingen met landbouwers en het onderhouden van onze veestapel. Dat doen we over 24.000 ha reservaat (1,7% van Vlaanderen, gespreid over de hele regio in een 300-tal reservaten). Daarnaast coördineer ik ook nog onze sociale werkplaats.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Maak iets van je studies, maar besef dat het echte werk daarna pas komt. Zorg dat je kiest voor een job waar je je 100% achter het doel kan stellen. Dat maakt dat je soms zal kiezen voor een job die wat minder leuk is, maar waar je nog meer kan doen met de talenten die je hebt om het doel dat je voor ogen hebt te halen. Bio-ingenieurs zijn volgens mij sterk in twee zaken: brede kennis (toch wat biologische systemen betreft, maar ruimer dan dat) en zelfstandig problemen kunnen oplossen. Daar heeft de maatschappij veel nood aan. Jij kan die meerwaarde bieden!