Marloes Vandersteene

Marloes Vandersteene

Group Purchasing Manager bij Puratos

Marloes Vandersteene

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Al van kleins af wilde ik graag ingenieur worden, zonder goed en wel te beseffen wat dat inhield. Pas toen ik me als zeventienjarige degelijk begon te informeren over de verschillende studiemogelijkheden, ontdekte ik het onderscheid tussen burgerlijk ingenieur en bio-ingenieur, de ingenieur van de levende materie. Het bleek een brede, solide wetenschappelijke studie waarmee ik later nog alle richtingen uit kon in de ‘levende’ wereld. De keuze was voor mij snel gemaakt. Ik zou nu zeker dezelfde keuze maken.

Wat doe je voor werk?

Ik werk als Group Purchasing Manager voor Puratos, familiebedrijf en producent van grondstoffen voor de bakkerij-, patisserie- en chocolade-industrie op globale schaal. In deze job kan ik perfect de technische achtergrond van mijn studie bio-ingenieur combineren met mijn commerciële flair. Ik ben meteen na mijn studies gestart als Management Trainee bij Puratos en heb er tijdens het eerste jaar alle kneepjes van het aankoopvak leren kennen. Daarna gaf ik 2,5 jaar lang leiding aan het Belgische operationele aankoopteam. Die functie gaf me de kans om de operationele processen van het bedrijf goed te leren kennen. Sinds april 2015 bekleed ik een internationale, strategische functie als Group Purchasing Manager.Nu ben ik verantwoordelijk voor de aankoop van een aantal grondstofcategorieën op groepsniveau (zoals vitamine C, aroma’s, eiproducten, fruit en afgeleiden). Samen met een cross-functioneel team bouw ik langetermijnstrategieën uit voor deze categorieën, onderhandel ik over contracten met de leveranciers en volg ik verschillende projecten op, zoals innovatieprojecten of het goedkeuren van alternatieve leveranciers voor een bepaalde grondstof. Ik werk nauw samen met de afdelingen Research & Development, Kwaliteit, Productie en Logistiek, waar mijn technische achtergrond goed van pas komt: ik ben in staat te begrijpen wat onze behoeftes intern zijn en kan ze vertalen naar de leveranciers.Naast mijn verantwoordelijkheid als Category Manager heb ik onder andere ook de regionale verantwoordelijkheid voor Zuid-Amerika. Dit houdt in dat ik in nauw contact sta met de lokale aankopers in onze filialen in onder meer Chili, Argentinië, Brazilië en Costa Rica om hen in hun activiteiten te ondersteunen en begeleiden. Heel boeiend en afwisselend!

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Durf ambitieus te zijn in de keuze die je maakt en kies voor een brede opleiding als je nog niet precies weet welke richting je uit wil. Specialiseren kan altijd achteraf, de brede basis die een opleiding zoals bio-ingenieur je meegeeft neem je voor altijd mee en komt steeds van pas.