Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?
Ik heb destijds voor bio-ingenieur gekozen omdat ik toch niet direct wou kiezen voor één van de wetenschappen specifiek, maar de eerste jaren nog zo breed mogelijk wou houden. Achteraf bekeken misschien een beetje “uitstelgedrag” daar wetenschappen me wel interesseerden maar kiezen toch moeilijk was. Anderzijds wou ik ook wel ingenieur worden: creatief zijn, praktijkgericht denken, … Wanneer ik dan op één van de SID-IN beurzen met de opleiding bio-ingenieur in contact kwam, was ik direct verkocht.
Wat doe je voor werk?
Na ongeveer 5 jaar als projectmedewerker / assistent gewerkt te hebben aan de Faculteit Industriële Wetenschappen op de Technologiecampus Gent, ben ik in 2012 beginnen werken bij Agidens Life Sciences NV (voorheen Egemin NV). Als GxP Process Engineer ben ik hier met mijn collega’s verantwoordelijk voor verschillende projecten bij farmaceutische bedrijven in Vlaanderen, Zwitserland en Nederland. Al tamelijk vroeg worden we bij de ideeën van onze klant, zoals Pfizer, MSD, Janssen Pharmaceutica, Alcon … betrokken om hun nieuwe procesinstallaties (voornamelijk formulatie en reinigingsinstallaties) vorm te geven. Startend van een wit blad denken en tekenen we samen met hen het proces uit en beginnen met de engineering. P&ID’s (Piping en Instrumentation Diagrams), process flows, design specs, … worden vastgelegd en uiteindelijk wordt de nieuwe installatie met behulp van een CAD tekenaar in een 3D model uitgewerkt. Tegelijkertijd denk ik als process engineer mee met het team van E&I (Engineering and Instrumentation) en software engineers over de instrumentatie en automatisatie. In de meeste gevallen leveren we naar onze klanten turn key oplossingen, dit wil zeggen dat we naast de engineering ook verantwoordelijk zijn voor de constructie en indienstname. In deze fase word ik als process engineer dan een stukje werfleider en volg de constructie, laswerkzaamheden, elektrische bekabeling, … van de subcontractors on site mee op. Wat ik ooit op papier heb getekend wordt nu realiteit… en dan komt de leukste fase van een project: de installatie moet in dienst genomen en getest worden. Samen met de collega’s van software en E&I zitten we dan een aantal maanden on site bij onze klant voor de inregeling en indienstname, waarna een SAT (Site Acceptance Testing) fase samen met de klant volgt. Dit steeds volgens de strenge regelgeving in de farmaceutische industrie (GxP) en met in het achterhoofd onze baseline “Patient safety”; we willen immers niet dat iemand die ziek is nog zieker wordt bij het innemen van medicatie die in de installatie bereid werd. Kortom een leuke, afwisselende en boeiende job met voldoende uitdagingen…
Welk advies wil je startende studenten meegeven?
Ga ervoor en kies wat je graag wil doen! Bio-ingenieur is een veelzijdige opleiding waarmee je later nog allerhande wegen in je professionele leven uit kan. In de opleiding bio-ingenieur heb je de keuze om je kennis meer in één vakgebied dan wel breder uit te breiden, maar als bio-ingenieur ben je toch steeds multidisciplinair. Wanneer men mij vraagt wat ik doe als afgestuurde bio-ingenieur: land- en bosbeheer en ik antwoord dat ik in nu in de techniek en engineering werk, zie je steeds verbaasde blikken en toch gebruik ik nog steeds een aantal zaken die ik in mijn opleiding meegekregen heb… Als je als bio-ingenieur van de schoolbanken komt heb je een hele goede en brede bagage mee, maar je moet je altijd inwerken en je leert nog voortdurend nieuwe dingen. Je weet pas werkelijk wat je job inhoudt na een aantal weken met je nieuwe collega’s op de werkvloer.