Hicham Daoudi

Hicham Daoudi

Project Manager bij WWF

Hicham Daoudi

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Al van kinds af aan was ik gepassioneerd door natuur en avontuur en ik wist al heel vroeg dat ik later in de tropen zou werken. In het middelbaar onderwijs vond ik wiskunde en wetenschappen, en vooral biologie, de leukste richtingen. Bio-ingenieur leek mij de beste optie, vooral omdat het ook een richting is met goede toekomstperspectieven, zeker voor mensen die een carrière willen uitbouwen in het buitenland.

Wat doe je voor werk?

Ik ben projectmanager voor het World Wild Fund for Nature (WWF) in de Democratische Republiek Congo. Eerst werkte ik bijna 5 jaar in het door oorlog geteisterde Oost-Congo voor het EcoMakala project, waar meer dan 90% van de bevolking makala (houtskool) nodig heeft om te kunnen koken. Dat gaat ten koste van het Virunga National Park, waar ze het nodige hout gaan kappen. WWF biedt daarvoor een alternatief, door aan de rand van het park boomplantages aan te leggen. Met deze bomen wordt een duurzame vorm van houtskool geproduceerd, namelijk EcoMakala. Dit project heeft een Energy Globe Award gewonnen: een fijne beloning voor ons werk.Sinds januari 2016 coördineer ik het grootste WWF-project in Afrika: het Projet Intégré REDD+ (PIREDD). Dat is het eerste concrete resultaat van een door de Wereldbank en andere internationale actoren ondersteund programma om het tropisch regenwoud in de provincie Maï-Ndombe te beschermen tegen klimaatopwarming.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Bio-ingenieur studeren is vrij zwaar, maar het loont wel: je kan vrijwel overal terecht, in zowel technische functies als managementposities. Zeker als je wil kiezen voor een internationale carrière zijn er heel wat toekomstmogelijkheden. Tot op vandaag ben ik nog steeds blij dat ik voor deze richting heb gekozen!