David van der Ha

David van der Ha

Duurzaamheidscoördinator bij Universiteit Gent

David van der Ha

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Hoe kan ik me breed scholen in verschillende interesses? Hoe zorg ik ervoor dat ik later nog wel de nodige richtingen uit kan? En hoe kan ik er vrij zeker van zijn dat ik iets nuttig zal doen voor de maatschappij? Bio-ingenieur bleek bovenaan het lijstje te staan, en terecht.

Wat doe je voor werk?

Als duurzaamheidscoördinator ben ik een generalist-pur-sang. Grosso-modo heb ik vier deeljobs: 1) coördineren, coachen en begeleiden van een tiental jobstudenten die inhoudelijke projecten uitvoeren rond duurzaamheid. 2) Beleidssturing en lobbying om binnen onze instelling een transitie richting duurzaamheid te krijgen. 3) Verdieping op specifieke duurzaamheidsthema's, experimenteren, uitdiepen , overtuigen en overdracht naar collega's. 4) Sensibiliseringsacties naar studenten en personeel, netwerk onderhouden en vertegenwoordiging van de UGent op beleidsniveau's.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Durf uit te testen of iets je ligt, maar durf ook tijdig te switchen. En blijf een 'open mind' aanhouden. Velen van ons vallen in een bepaald profiel, waar ze vaak snel in verstikt geraken. Nieuwe zuurstof voor de geest loont.