Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?
Als 18-jarige was ik enorm geboeid door wiskunde en wetenschap. Een specifiek gerichte wetenschappelijke opleiding leek me echter te sterk toegespitst op één specifiek domein, wat me minder interessant leek met het oog op latere werkmogelijkheden. Ik twijfelde tussen burgerlijk ingenieur, bio-ingenieur en geneeskunde. Uiteindelijk koos ik voor bio-ingenieur omdat ik geboeid was door de (toen opkomende) biotechnologie, de toegepaste aanpak en het ingenieursaspect, maar ook omwille van de maatschappelijke dimensie die in alle afstudeerrichtingen aanwezig was. Tot op heden heb ik daar nog geen seconde spijt over gehad!
Wat doe je voor werk?
Momenteel werk ik als projectmanager in een Gents bedrijf dat prototypes voor nieuwe geneesmiddelen ontwikkelt. Die prototypes worden gebruikt om te testen in klinische studies. Ik startte in dit bedrijf vlak na het behalen van mijn doctoraat, en ondanks het feit dat ik geen voorkennis had van farmaceutische ontwikkeling kon ik onmiddellijk meedraaien dankzij mijn brede wetenschappelijke opleiding. Momenteel focust mijn job meer op projectmanagement, maar ik maak nog dagelijks gebruik van de kennis en vaardigheden die ik tijdens mijn opleiding tot bio-ingenieur opdeed. Mee aan de oorsprong staan van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen reken ik tot de top van mijn motivatieredenen.
Welk advies wil je startende studenten meegeven?
Hou je ogen open en probeer zoveel mogelijk mee te pikken tijdens je opleiding. En daarmee bedoel ik niet alleen de kennis, maar vooral ook de ingenieursaspecten. Ook logisch, probleemoplossend leren denken is heel belangrijk. De combinatie van deze brede wetenschappelijke vorming en goede problem solving skills maakt je uniek in de arbeidsmarkt. Geniet ook van het studentenleven en leer zo veel mogelijk mensen kennen: zij zullen de basis vormen van je latere professionele en persoonlijke netwerk.