Astrid Westyn

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Door mijn wetenschappelijke en wiskundige opleiding in het secundair onderwijs en mijn interesse hierin, was het vanzelfsprekend dat ik op zoek ging naar een hogere studie in deze richting. Ik heb verscheidene opleidingen bekeken, maar ik besloot uiteindelijk om voor bio-ingenieurswetenschappen te kiezen. Dit omwille van de brede waaier aan basisvakken die je in de eerste twee jaar krijgt. Zo kan je een goed beredeneerde keuze maken wanneer je je uiteindelijke afstudeerrichting kiest. Bovendien zijn ingenieursprofielen gewild op de arbeidsmarkt. Dat maakte mijn beslissing definitief. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds tevreden met dit besluit!

Wat doe je voor werk?

Ik werk sinds augustus 2014 bij Meat&More op de kwaliteitsdienst en recentelijk ook deels op de dienst productonwikkeling. Meat&More is een groeiend bedrijf in de voedingsindustrie dat allerhande levensmiddelen produceert en die verdeelt naar zijn eigen winkels (Buurtslagers en Bon'ap) en B2B-klanten. Als kwaliteitsmedewerker sta ik mee in voor de voedselveiligheid en -kwaliteit van de geproduceerde levensmiddelen. Dit houdt in dat ik validaties doe en interne hygiëne-audits uitvoer in de productie, klachten behandel, mee schrijf aan het HACCP-plan (Hazard Analysis and Critical Control Points, een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen) enzovoort. Het is een heel gevarieerde en voor mij persoonlijk ook een erg boeiende functie. De dienst productontwikkeling staat in voor de ontwikkeling van nieuwe kwalitatieve producten. Hierbij moeten we zoeken naar producten die volledig aangepast zijn aan de wensen van de consument: het product moet de juiste smaak en textuur hebben, er lekker uitzien en gemakkelijk zijn in gebruik. Deze eisen omzetten naar een industrieel geproduceerd levensmiddel is niet altijd evident, maar met voldoende overleg tussen alle afdelingen komt dit steeds tot een goed einde.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Als je een grote interesse hebt in alles wat met wiskunde, wetenschappen en 'bio' te maken heeft, bekijk dan zeker eens de afstudeerrichtingen van de bio-ingenieurswetenschappen. Naar mijn mening is er voor elk wat wils en zul je zeker je gading vinden. Wie niet graag enkel theoretische lessen heeft, is op het 'boerekot' ook aan het goede adres: de theoretische lessen worden afgewisseld met practica. Dit maakt de lesdagen een stuk aangenamer. Met voldoende inzet zul je er geraken en behaal je op het einde van de rit je welverdiende diploma.