Annelies Haegeman

Annelies Haegeman

Senior Onderzoeker bij ILVO

Annelies Haegeman

Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik heb steeds een brede interesse gehad in de natuur en wetenschappen in het algemeen, en ook wiskunde vond ik fijn. Bio-ingenieur was daarom een logische keuze: het is een zeer brede opleiding, en via de afstudeerrichtingen en keuzevakken kun je je specialiseren naar eigen interesse. Ook het feit dat je als bio-ingenieur in veel verschillende sectoren terecht kunt, sprak me aan.

Wat doe je voor werk?

Na mijn studies behaalde ik een doctoraat aan de Universiteit Gent, en werkte ik nog enkele jaren aan dezelfde vakgroep als postdoctoraal onderzoeker. Gaandeweg specialiseerde ik me in bio-informatica. Momenteel werk ik als wetenschapper bij het Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Ik schrijf projecten om externe financiering binnen te halen, ik volg projecten op en ik analyseer grote DNA-datasets van verschillende organismen. Een veiligere, duurzamere en meer kwalitatieve productie in de landbouw is de rode draad in alle onderzoeksprojecten waar ik aan meewerk.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Onderschat de opleiding niet. Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden, bijvoorbeeld door de vakantiecursus wiskunde te volgen, en herhaal de leerstof op tijd om mee te blijven tijdens de lessen. Denk ook goed na wat voor type job je later graag zou doen, en kies in functie daarvan je afstudeerrichting.