Wat was jouw motivatie om bio-ingenieur te worden?

Ik was vooral aangetrokken door de veelzijdigheid van de opleiding: niet alleen wetenschappelijke vakken maar ook de toegepaste wetenschappen komen voluit aan bod, en bieden toegang aan een brede waaier van functies.

Wat doe je voor werk?

Ik ben Europees en Belgisch Octrooigemachtigde, sinds 2001.
Na mijn studie heb ik een jaartje in onderzoek gewerkt bij Procter & Gamble. Daarna heb ik gekozen voor een heel ander soort functie en ben ik aan het werk gegaan bij een octrooibureau waar ik het vak al doende kon leren. Na minstens drie jaar praktijkervaring kan je meedoen met de kwalificatieexamens die toegang geven tot het beroep. Als gemachtigde mag je derde partijen (individuele uitvinders, bedrijven, etc...) vertegenwoordigen bij de officiƫle octrooibureaus zoals het Europees Octrooibureau (EPO - zie ook Robert Lejeune) of de World Intellectual Property Organisation (WIPO).

Het werk houdt een heel aantal zaken in: opstellen en indienen van octrooiaanvragen, prosecutie van die aanvragen tot verlening zijn de basisactiviteiten. Hierbij komen ook alle andere aspecten die met Intellectuele Eigendom te maken hebben zoals licentiecontracten, freedom to operate, en natuurlijk ook het afdwingen van de bekomen octrooirechten in nationale rechtbanken wereldwijd.
Na ongeveer tien jaar de belangen van cliƫnten vertegenwoordigd te hebben in vrij beroep ben ik dan naar industrie overgestapt in 2007, toen ik exclusief voor mijn huidige werkgever Janssen Pharmaceutica ben begonnen.
Binnen deze grote organisatie ben ik aktief in de volledige lifecycle: van voor een R&D project begonnen wordt, voor bescherming van de intellectuele eigendom (uitvindingen) in Onderzoek voor onze biologie- en chemieteams, support voor Ontwikkeling zoals farmaceutische formuleringen of large-scale synthese van chemische (zg. small molecules) of biologische medicijnen (zoals antilichamen , aka large molecules), ondersteuning van de klinische testfase, en verder voor de ondersteuning van de verkoopteams in Europa tot patentrechten op het medicijn verlopen en generische bedrijven op de markt komen. Coordinatie van rechtzaken voor octrooiinbreuk komt hierbij ook aan bod indien nodig.
Mijn aktiviteiten zijn vooral toegespitst op technologische aspecten voor gebruik in R&D, en voor ondersteuning van ontwikkeling en commercialisatie van oncologieproducten.

Welk advies wil je startende studenten meegeven?

Als je voor Bio-ingenieur kiest, dan kies je voor een brede, hoogtechnologische en gevarieerde opleiding waar je op heel wat plaatsen mee terecht kan. Ik profiteer nog elke dag van de veelzijdigheid van mijn opleiding!

Ook wij studeerden af als bio-ingenieur in de Cel en gen: